VOORLEZEN MET VERHAALBEGRIP

Tijdens deze training leer je hoe je betekenisvol aan de slag kunt met prentenboeken. Door uitgebreid op thema's en gebeurtenissen uit het verhaal in te gaan, vergroot je het verhaalbegrip van kinderen. En met meer verhaalbegrip, werk je niet alleen aan begrijpend luisteren, maar leg je ook een stevige basis voor begrijpend lezen. 

Training voor leesconsulenten, leerkrachten of leescoördinatoren.

KIJK WIJZER NAAR PRENTENBOEKEN

Met mijn KijkLeesWijzer Prentenboeken leer je verdiepend te kijken naar verhalende prentenboeken. Als je de diepere lagen uit prentenboeken haalt, ontdek je dat je prentenboeken kunt inzetten voor alle groepen in het basisonderwijs, van kleuters tot en met groep 8. In een training leer je werken met deze aanpak. Zie ook artikel.

Training voor leesconsulenten, leerkrachten of leescoördinatoren.

AAN DE SLAG MET RIJKE TEKSTEN

Het Leesoffensief roept op om te zorgen voor een rijk leesaanbod met rijke teksten. Rijke teksten vormen de basis van 'dieplezen'. Bibliotheken kunnen een belangrijke rol vervullen om scholen te inspireren. Vragen die aan de orde komen tijdens deze training: Wat zijn rijke teksten? Hoe vind je rijke teksten Welke rol kun je als leesconsulent vervullen?  

Training voor leesconsulenten of een netwerktraining voor leescoördinatoren.

DE BOEKENKRING

Een inspirerende en praktische training om een schoolteam te enthousiasmeren voor lezen en boeken. Met deze werkvorm werk je zowel aan leesmotivatie als aan het vergroten van de literaire competentie

In deze training wordt de Lesbrief De Boekenkring gebruikt. Iedere deelnemer krijgt een lesbrief (inclusief de werkvormenkaartjes) en het bijbehorende boekenpakket hoort ook bij de training, zodat het team de volgende dag aan de slag kan.

Deze training kan als een Train de trainer leesconsulenten afgenomen worden of als  teamtraining op basisscholen.

TRAINING JEUGDBOEKEN & ADVIES

Een ONLINE training (met interactieve aspecten) waarmee je je expertise vergroot op het gebied van lezen, jeugd & jeugdboeken (0-15 jaar). 

Hoe zorg je ervoor dat ieder kind in de bibliotheek een passend boek vindt? Hoe kun je volwassenen inspireren met parels uit de jeugdliteratuur? 

Na deze training stap je met meer kennis zelfverzekerd op de bezoekers af. Bovendien heb je een goed beeld waar je geschikte boeken kunt vinden, zodat je voortaan moeiteloos je weg vindt in de (digitale) jeugdbibliotheek.


De training Jeugdboeken & Advies bestaat uit 3 modules, gebaseerd op de leescirkel van Aidan Chambers: KIEZEN - LEZEN - REAGEREN. Elke module bestaat uit 5 lessen en je gaat elke les aan de hand van een opdracht aan de slag met de theorie. De meerwaarde van deze training is dat er persoonlijke terugkoppeling plaatsvindt, terwijl je de training thuis kunt doen.
Je kunt je individueel inschrijven of deelnemen met een team zodat het een incompanytraining wordt.

Voor bibliotheekmedewerkers (van MBO tot WO) en beginnende leesconsulenten.

VERTEL EENS.....

Verdiepend praten over een verhaal geeft met de Vertel eens aanpak van Aidan Chambers handvatten. Via een vaste opbouw van het gesprek, denken leerlingen na over de betekenis van een verhaal en wat het met ze doet. Je gaat op zoek naar bewijzen in de tekst (of illustraties) en duikt zo steeds dieper het verhaal in. Elk gesprek is weer anders en leidt tot nieuwe inzichten. Leer hoe je dat aanpakt in deze training.

Train de trainer leesconsulenten of  teamtraining op scholen.

LEESBEVORDERINGSPROJECT

Ben je op zoek naar een op maat gemaakt project over een bepaald thema voor onderwijs of bibliotheek?
Samen kijken we wat je wilt bereiken en ik ga voor je aan de slag: combineer leergebieden, zorg voor rijke teksten en bedenk hier betekenisvolle activiteiten mee.
Bij de ontwikkelde projecten zorg ik voor een kruisbestuiving tussen (begrijpend) lezen, ontdekken, onderzoeken, reflecteren en leren. 

Educatieve producten voor bibliotheken en scholen.

LEESthee

Hoe fijn is het om tijdens het lezen te genieten van een heerlijke kop geurende thee. Samen met Tuinjoop heb ik een verrukkelijke LEESthee samengesteld.

Benieuwd naar het ontstaan van LEESthee? Klik op de foto. Leuk om cadeau te doen aan cursisten of uit te delen bij je LEESevenement. 

Je kunt LEESthee bestellen bij Tuinjoop.